HomeViestejäJudith Orloff17.11.2011 - Intuition ja pelon välinen ero

17.11.2011 - Intuition ja pelon välinen ero

INTUITION JA PELON VÄLINEN ERO

Kirjoittanut Judith Orloff (www.drjudithorloff.com)
17.11.2011
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
"Emotional Freedom" -kirjassani lähestytään pelon voittamista kahdessa vaiheessa. Ensin inventoi, mikä saa sinut pelkäämään, ja erota irrationaaliset pelot oikeutetusta intuitiosta. Toiseksi, ota tarkoituksenmukaisia askelia ottaaksesi vaarin suojelevista peloista ja voittaaksesi muut rohkeudella. Toisinaan ennakoit ehkä todellisen vaaran, mutta useammin tuottamattomat pelot iskevät. Siksi yleissääntönä harjoittele kyseenalaistamaan huonoon itsetuntoon liittyvät pelot - olemme kaikki poikkeuksellisen arvokkaita. Esimerkiksi, on oikein kyseenalaistaa pelko, että olet tunteellisesti liian vahingoittunut rakastamaan. Myös vakavasti haavoittuneet voivat saada sydämensä taas avautumaan. Aito intuitio ei koskaan lannista tai tue tuhoavia asenteita tai käyttäytymistä. Tässä on muutamia suuntaviivoja oikeutettujen pelkojen erottamiseen irrationaalisista.
 
Miten erottaa pelko intuitiosta
 
Luotettavan intuition merkkejä
* välittää informaatiota neutraalisti, tunteettomasti
* tuntuu sisuksissa oikealta
* sisältää myötätuntoisen ja vahvistusta antavan sävyn
* antaa raikkaita ja selkeitä vaikutelmia, jotka "nähdään" ensin ja sitten tunnetaan
* välittää kiintymättömän tunteen, kuin olisit teatterissa katsomassa elokuvaa
 
Irrationaalisen pelon merkkejä
* hyvin tunteellisesti latautunut
* sisältö on julma, vaativa tai harhainen
* ei välitä sisuksissa tuntuvaa vahvistusta tai osumatunnetta
* heijastaa entisiä psyykkisiä haavoja
* vähentää keskittyneisyyttä ja perspektiiviä
 
Vertailun vuoksi kerron radikaalisti erilaiset esimerkit siitä, miten käytän yllä olevia kriteerejä. Yhtenä aamuna sain soiton kahdelta pelästyneeltä potilaalta, jotka kumpikin väittivät kuulevansa ääniä. Todella tyypillinen päivä vastaanotollani! Ensimmäinen tuli Billiltä, skitrofreenikolta joka oli kitsastellut lääkkeidensä kanssa. Billin sisäinen "ääni" jatkoi paasaamistaan ja intti, että hän oli huono ihminen, hänen ruokansa oli myrkytetty ja että isoäitimäinen lapsenvahti oli raiskannut taas hänen poikansa. Uskoen näihin "harhakuvitelmiin" (faktojen toteennäyttämättömiä vääriä uskomuksia) hän oli ehdottomasti järkyttynyt. Niinpä Bill soitti jatkuvasti poliisille, joka lähetti partioauton kahdesti eikä havaittu mitään uhkaa. Suvaitsevaisena mutta väsyneenä tähän poliisit varoittivat, että jos hän ottaisi heihin vielä yhteyttä, he veisivät hänet psykiatriseen sairaalaan. Toinen potilaani, Jean, oli käsitellyt epätoivoaan veljensä kärsiessä AIDS:n viimevaiheita. Jeanin sisäinen "ääni" kehotti lentämään välittömästi New Yorkiin tapaamaan veljeä, vaikka hänen tilansa oli viime aikoina ollut vakaa. Todellinen aito intuitio: se tuli kirkkaana kuin kello, kummallisen itsestäänselvyytenä ja eteni tyypillisesti "nähtiin ensin, sitten tunnettiin".
 
Kumpikin potilas kysyi minulta: "Mitä minun pitäisi tehdä?" Yllytin Billiä ottamaan lääkkeensä ja vakuutin hänen olevan turvassa - taktiikka mikä oli vähentänyt hänen pelkoaan monta kertaa työskenneltyämme yhdessä 10 vuotta. Jeania sen sijaan tuin ostamaan lentolipun, koska hänen intuitionsa tuntui niin välittömältä, niin oikealta. Onneksi hän osti sen kustannuksista ja työhankaluuksista huolimatta. Tuolla viikolla hänen veljensä tila yhtäkkiä heikkeni, hän meni koomaan ja kuoli muutamassa tunnissa. Niin sydäntä särkevää kuin veljen kuoleman näkeminen olikin Jeanille, hän pystyi olemaan tämän rinnalla nuo arvokkaat viime hetket.
 
Yritä erottaa epäterveet pelot intuitiosta. Vaikka Billin tapaus on äärimmäinen, sinulla on ehkä ollut myös pelkoja, jotka vähättelevät sinua tai saavat sinut tulkitsemaan väärin vaaraa. Kenties vihapuuskassaan ex-vaimosi sanoi sinua "hyödyttömäksi" ja uskoit sen. Tämä ei ole intuitiota. Eikä syövän pelkääminen silloin, jos ruskea pilkku ilmestyy ihollesi. Ole myös skeptinen pitkäaikaisten pelkojen ja "korkeuksien" sanomisten suhteen - ne eivät tyypillisesti ole ennakkoaavistuksia.
 
Jos olet tunteellisesti empaattinen, voi olla erityisen konstikasta varmistua, mitkä pelot ovat aitoa, hyödyllistä intuitiota. Koska sinulla on taipumus imeä toisten ihmisten tunteita, saatat napata heidän pelkonsa ja luulla sitä omaksesi. Tämän välttämiseksi kysy aina itseltäsi: "Onko tämä pelko minun vain jonkun muun?" Yksi luotettava tapa tietää on etääntyä lähteestä. Mene ainakin kuuden metrin päähän. Jos koet helpotusta, on luultavaa, että havaitset toisen pelon. Vaikka on hienoa imeä rohkeutta ja kaikkia positiivisia tunteita toisilta, koska ne vahvistavat, ei kannata imeä negatiivisuutta. Siirry pois ja jatka asiankuulumattoman pelon vapauttamista hengittämällä sitä ulos, kunnes tunne menee ohi.
 
Vaikka jotkut levottomuudet jotka ehkä yhdistyvät empaattisesti toisen tunteisiin, kuten Jeanella, ovat selviä intuitiivisia varoituksia, yleisemmin ne heijastavat juurtuneita negatiivisia psyykkisiä malleja. Näiden selvittämiseksi sinun on tiedettävä, mistä ne tulevat, ja tehtävä tarvittava niiden otteen irrottamiseksi.
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

Vanhoja viestejä voit lukea mm. näiltä sivuilta: www.adonai.fi/89 , http://luxonia.com/viestit , www.rosedalebooks.fi/foorumi/index.php
Näillä eri tyyppisillä sivuilla näyttää olevan laaja valikoima tekstejäni - en kuitenkaan suosi tai tue näitä sivuja sen enempää kuin muitakaan sivuja.

< PrevNext >