HomeViestejäNatha Jay20.7.2019 - Vain huvin vuoksi

20.7.2019 - Vain huvin vuoksi

VAIN HUVIN VUOKSI
 
Kirjoittanut Natha Jay (walkinginbothworlds.com)
20.7.2019
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Pimennykset ovat saaneet meidät kaikki päästään pyörälle. Saan jatkuvasti tätä opastusta: "Rentoudu. Tajusimme tämän." Olen silti vastuussa siitä, että pysyn kurssissa ja poissa pelosta. Ja pelko on kolkutellut … Kieltäydyn vain avaamasta. Joka tapauksessa, kirjoitin työpaikkasadun monta vuotta sitten ja törmäsin juuri siihen. Lähetän sen sinulle siinä toivossa, että se tuo päivääsi vähän huumoria. Pidä elämä kevyenä tällä hetkellä, ja anna maailman ympärilläsi liikkua. Nauti!
 
Olipa kerran nuori ja idealistinen lentoyhtiöjohtaja nimeltään Sir CC. Sir CC uskoi, että lentoliikenteessä voitaisiin tehdä vallankumous oikealla teknologialla ja ohjelmistolla. Yhtenä päivänä joku jolla oli voimakas saksalainen aksentti, kertoi Sir CC:lle lentojen huippusuunnittelujärjestelmästä nimeltään LIDO, joka säästi rahaa kaikille sitä käyttäville. LIDO oli taianomainen ohjelmisto, joka sai lentokoneet kuluttamaan vähemmän polttoainetta ja poisti vaatimuksen käyttää Yhdysvaltain ilmailuhallinnon virallistamia lennonvalmistelijoita.
 
Sir CC oli hyvin tyytyväinen kuullessaan tästä taianomaisesta järjestelmästä ja pyrki ottamaan sen välittömästi käyttöön. Valitettavasti Aero Azul kieltäytyi hyväksymästä hänen tarinaansa, ja pian sen jälkeen Sir CC matkusti lähteen kokeilemaan onneaan toisessa lentoyhtiössä, Front-n-Rearissa, joka oli epätoivoisesti teknologiakehityksen tarpeessa. Tässä uudessa lentoyhtiössä Sir CC alkoi kolmessa kuukaudessa kertoa ihmisille tämän LIDON taiasta, koska hän oli hyvin innostunut näkemään uuden työnantajansa johtavan lentoalaa.
 
Mutta vaikka Sir CC uskoi hyvin syvästi LIDON taikaan, muut yhtiössä halusivat nähdä vertailuja, käyriä ja taulukoita, jotka todistavat LIDON voiman. Tämä oli pelottava tehtävä, mutta onneksi Sir CC:llä oli luotettava apulainen nimeltään Mariseva Kettu, joka voisi tehdä kaiken jalkatyön tässä projektissa. Hänen nimensä oli vähän harhaanjohtava, sillä vaikka hänen arvonsa muistuttivat ketun arvoja, hän näytti enemmänkin vihaiselta ilkikuriselta haltialta. Kettu epäröi ensin, koska hän ei pitänyt ylimääräisestä työstä, mutta hänestä tuli melko innokas, koska tutkimus vaati täysin ilmaista matkaa Saksaan. Pian Kettu oli yhtä lumoutunut LIDOSTA kuin Sir CC, ja hän laati suunnitelman sen tuomisesta Front-n-Reariin ja samalla oman ammatillisen horisonttinsa laajentamisesta.
 
Ensin Kettu järjesti vertailuja muihin lennonsuunnittelujärjestelmiin ja kutsui lennonvalmistelijoita erilaisiin esittelyihin. Aina kun joku lennonvalmistelija esitti kysymyksen LIDOSTA, Kettu sanoi, ettei tämä vain ymmärtänyt, miten taianomainen LIDO on. Sitten Kettu laski, että Front-n-Rear säästäisi 9 miljoonaa dollaria vuodessa käyttämällä sitä. Kun lennonvalmistelijat osoittivat sen mahdottomaksi, Kettu sanoi, etteivät he ymmärtäneet niin monimutkaisia laskelmia. Sitten Kettu kertoi kaikille, jotka epäilivät LIDOA, ettei hän voinut henkilökohtaisesti ajatella mitään parempaa lennonvalmistelijoiden, lentäjien ja taloudellisen tuloksen kannalta. Kun lennonvalmistelijat sanoivat, ettei se ollut käyttäjäystävällinen ja heiltä meni paperitöihin viisi kertaa kauemmin, Kettu sanoi heidän olevan vain muutosvastarintaisia.
 
Johtajat olivat niin vaikuttuneita Ketun kaaviosta ja taulukoista ja pienentyneistä kustannusluvuista, että he suostuivat ottamaan LIDON Front-n-Reariin. Pian sen jälkeen LIDO palkkasi Ketun myymään tuotettaan muille lentoyhtiöille, ja Front-n-Rear piti sitä lisätodisteena Ketun täydellisestä uskosta tähän järjestelmään. Tähän päivään mennessä kukaan ei tiedä varmasti, mitkä Ketun motiivit olivat, mutta ottaen huomioon hänen persoonallisuutensa ja arvonsa, epäillään, että tämä liike oli "paras Ketulle" ja luultavasti hyvin kannattava.
 
Sir CC oli hurmioitunut. Hän oli lopultakin onnistunut tuomaan LIDON pieneen lentoyhtiöönsä, näin saattaen Front-n-Rearin askeleen lähemmäs teknologiakehityksen huippua. Mutta kaikki ei ollut hyvin Front-n-Rearin aloittaessa siirtymisen LIDOON. Lennonvalmistelijat osoittivat jatkuvasti ongelmia. Ohjelmisto ei ollut yhteensopiva muiden järjestelmien ja osastojen kanssa. Lennonjohto kieltäytyi päästämästä Front-n-Rearia lentämään taianomaisilla suunnitelmillaan, piittaamatta kaikista heidän säännöistään.
 
Sir CC oli lannistunut ja alkoi epäillä LIDON taikaa. Mutta sitten hän ajatteli taas sitä riemuntunnetta, joka hänellä oli "saksalaisaksenttisen" miehen kertoessa hänelle tästä järjestelmästä, ja hän muisti, miten paljon energiaa ja uskoa hän oli panostanut tähän tehtävään. Niinpä Sir CC ympäröi itsensä nopeasti miellyttävillä ihmisillä, jotka tukivat häntä visiossa taianomaisesta ohjelmistosta, ja painoi eteenpäin.
 
Lennonvalmistelijoiden täytyi lopulta tulla ainoaan loogiseen johtopäätökseen: jonkun heistä on täytynyt huomaamattaan rikkoa peili ja tuomita koko ryhmä seitsenvuotiseen sopimukseen LIDON kanssa.
 
Osa 2
 
Nämä olivat synkkiä ja vaarallisia aikoja Front-n-Rear -lentoyhtiössä. LIDO-järjestelmän käyttöönotto aiheutti monia lentojen viivästymisiä ja syvää masennusta koko lento-operaatio-osastolla. Lennonvalmistelijoiden kuultiin kuiskaavan hiljaa tyyneysrukousta: "Herra, anna meille mielen tyyneyttä hyväksyä se, mitä ei voi muuttaa, rohkeutta muuttaa se, minkä voi muuttaa, ja viisautta tietää niiden ero."
 
Viisaimmat lennonvalmistelijat pyrkivät tosiaankin tyynesti hyväksymään LIDON, sillä päätös ei selvästikään ollut heidän käsissään ja päätösvallassaan. Muutama kohtalaisen viisas lennonvalmistelija yritti varoittaa eri johtajia ja päälliköitä LIDON epäkohdista, mutta he kohtasivat nopeasti saman "muutos on vaikeaa" -mantran ja heidät sivuutettiin pian. Oli vain yksi lennonvalmistelija, Näppärä Tulokas, joka sinnikkäästi piti totuutta esillä kauan sen yli, kuin oli järkevää.
 
Näppärä kärsi vakavasta vaivasta nimeltään filo-psyko-ahtauma, joka yhdessä hänen tavattoman runsaan maalaisjärkensä kanssa johti melkein jatkuvaan hämmennykseen esimiestensä toimista ja pakkomielteiseen haluun ymmärtää, miten he saattoivat päätyä niin naurettaviin päätöksiin. Muut lennonvalmistelijat hyväksyivät hänet armollisesti osaksi ryhmää, vaikka muutama oli vakavasti sitä mieltä, että hänellä oli liian laaja maailmankatsomus ja hänen ymmärryksensä työpaikan oikeasta järjestyksestä oli liian pieni. Mutta tämä LIDO-juttu oli Näppärälle pakkomielle, ja se piti hänet työn touhussa ja poissa tieltä, joten kukaan ei vastustanut kovin paljoa.
 
Näppärä nautti käyttäytymismallien löytämisestä, ja tämä LIDO-fiasko muistutti häntä eräästä tilanteesta monta vuotta sitten läheisessä kuningaskunnassa, jossa eräälle keisarille myytiin taianomaisia huippudesignvaatteita. Joko valmistusprosessin huonolaatuisen taian tai todella hyvän tyhjän myymisen vuoksi, keisari päätyi patsastelemaan syntymäasussaan. On toinen juttu, miksi hän ei huomannut viileyttä. Näppärä ei voinut kuin ihmetellä, oliko kyseisellä räätälillä myös voimakas saksalainen aksentti, vai oliko hän kaukaista sukua Marisevalle Ketulle, koska he olivat kumpikin tärkeitä vaikuttajia LIDON hankkimisessa Front-n-Reariin. Tämä oli melko suuri palapeli jopa hänen ylianalyyttisen mielensä käsiteltäväksi, ja lopulta hänen täytyi etsiä asiantuntija-apua.
 
Hänen matkansa syvempään ymmärrykseen alkoi Yritysahneuden Pahahengestä. Näppärä kysyi Pahahengeltä, mikä voisi riivata nuorta ja kunnianhimoista päällikköä niin, että hän korvaisi toimivan järjestelmän lähes laittomalla ja hyvin toimimattomalla järjestelmällä, joka perustuu vain älyttömien tulosten lupaamiseen. Pahahenki vastasi jokseenkin alentuvalla äänellä: "Typerä tyttö! Vastaus on taulukoissa ja käyrissä … Numerot osoittavat, että se säästää yritykselle rahaa! Raha on ainoa järkevä perusta mille tahansa päätökselle."
 
Näppärä oli pohtinut ihmispsykologiaa kyllästymiseen saakka ja tiesi, että jos ihmisillä ei ollut kunnon työkaluja tehtävänsä suorittamiseen, teoreettiset kustannussäästöt olivat kyseenalaisia, ja hän tiedusteli kohteliaasti Pahahengeltä tästä asiasta. Pahahenki vastasi: "Ei ole minun huoleni, mikä toimii tai ei toimi. Numerot ovat ainoa perusta, johon nojaan, ja voitto osakkeenomistajille on ainoa tavoitteeni. Sinun pitäisi olla kiitollinen! Ainoastaan minun ahneuteni vuoksi meillä on varaa maksaa surkeat palkkanne!" Näppärä tunsi Pahahengen kärsivällisyyden olevan vähissä ja päätti lähteä, ennen kuin palkkavähennyksistä voitaisiin puhua.
 
Vaikka Yritysahneuden Pahahengellä oli kamalan kieroutunut näkemys maailmasta, se oli silti hyvin karmiva kohtaaminen. Näppärä käytti muutaman hetken tarkistaakseen, että hänen yhteytensä olivat vähän tasapainoisempia ja lupasi itselleen, ettei koskaan pitäisi ahneutta järkevänä tekosyynä tehdä jotain, erityisesti vaikuttaa haitallisesti ryhmään ihmisiä, jotka halusivat vain tehdä työnsä. Arvioituaan tuota kohtaamista Näppärä päätti, että Pahahengen havainto maailmasta oli kylmä ja eloton ja ihmiset joiden kanssa hän työskenteli, eivät olleet sitä (vaihtelevassa määrin), ja palapelissä täytyi olla enemmän kuin tämä. Hän tarvitsi näkemystä huonojen päätösten intohimoisemmasta, inhimillisestä puolesta …
 
Samaan aikaan Front-n-Rearissa Sir CC eli keskellä LIDO-myllerrystä. Kun useammat ja useammat ihmiset huomasivat tämän taianomaisen ohjelmiston huonot vaikutukset, useammat ja useammat ihmiset kyseenalaistivat hänen päätöksensä viisauden. Jotkut jopa sanoivat, että LIDO oli tehty pimeän magian kera, ja kyseenalaistivat Sir CC:n todelliset aikeet. Sir CC parka oli hämmentynyt ja eksyksissä, ja hänen horjumaton uskonsa LIDOON horjui nyt, mikä päästi sisään pienenpienen epäilyksen. Ja epäily on tietysti edistymisen edeltäjä, koska se sallii yksilön kyseenalaistaa vastaukset ja avata mielen uusille mahdollisuuksille.
 
Sir CC keskusteli epäilyksistään vasta nimitetyn avustajansa kanssa, joka tunnettiin yleisesti Jargonin Marttyyrinä. Marttyyri joka oli sijoitettu melko haluttomasti keskelle koko sotkua, ehdotti, että he poistaisivat väliaikaisesti LIDON yleisestä käytöstä, jotta he voisivat oppia lisää sen taiasta ja arvioida sopimuksessa annettuja lupauksia. "Kenties", Marttyyri sanoi, "yritämme käyttää tätä taikaohjelmistoa väärin. Tai kenties … kenties meitä on huijattu!" Vaikka tämä ajatus oli häiritsevä Sir CC:lle, sellaisia asioita oli aika harkita, vaikka sitten hänen taikaohjelmistounelmansa kustannuksella.
 
Silmäiltyään lyhyesti Keltaisia sivuja, Näppärä löysi itsensä seuraavasta määränpäästään, jonne pääseminen kesti päiväkausia. Kun hän saapui luolaan vuorenhuipulla, hän näki ystävällisen, vanhan velhon poimivan päivänkakkaroita kukkakedolta. Hänellä näytti olevan yöpuku ja lakki ja hän lauleskeli hiljaa itsekseen. Niin oudolta kuin tämä näyttikin, Näppärä selvitti kurkkuaan äänekkäästi ja kysyi: "Anteeksi, mutta oletteko se Guru, joka on puhelinluettelossa?" Mies kääntyi häneen päin ja hymyili hyvin miellyttävästi, näyttäen huolettomalta ja rennolta epätavallisessa asussaan päivänkakkaroiden kera, yksi niistä vasemman korvan takana.
 
"Hei siellä", Guru sanoi. "Oletko pääni sisä- vai ulkopuolella?"
 
"Ulkopuolella", Näppärä vastasi ja ihmetteli, oliko hänen matkansa turha. "Toivoin, että voisit kertoa minulle, miksi ihmiset tekevät huonoja päätöksiä ja sitten pitäytyvät niissä."
 
"Ymmärrän", Guru sanoi. "Ottaen huomioon, että olen Egon Guru, olisin kai hyvä henkilö vastaamaan."
 
"Hmm … Kyllä, niin juuri oletin."
 
"Mutta oletko valmis tämän tiedon seuraamuksiin? Sillä on hyvin vaikeaa poisoppia asioita ja tietovoiman myötä tulee uuden informaation integroimisen raskautta. Ei varsinaisesti mikään rentouttava harrastus."
 
"Mieleni pyörii epätoivoisesti ja menestyksettä yrityksessä ymmärtää, miten ihmiset voivat tehdä hyvin kummallisia päätöksiä suurella vakaumuksella, vähääkään välittämättä selvistä ongelmista tilanteeseen liittyen. Olen uupunut! Raskaus tämän uuden informaation integroinnista tulee tervetulleena hengähdystaukona."
 
Tässä kohtaa Egon Guru johdatti Näppärän ihanaan ryhmään suuria kiviä, jotka oli järjestetty pieneksi pöydäksi ja tuoleiksi, ja viittoi häntä istuutumaan. "Lyhyesti sanottuna", Guru sanoi, "itsepetos on yksinkertaisesti avain todelliseen onnellisuuteen." Näppärä yritti turhaan ymmärtää tuon lauseen ja lopulta hänen täytyi myöntää tappio. Guru asetteli yöpukuaan jalkojensa päälle ja jatkoi: "Ihmisiä pyörittää yleensä ego, ja vähän huomiota kiinnitetään loogiseen ajatteluun, erityisesti logiikan sekaantuessa egon asettamaan kurssiin. Ego haluaa vain saada tahtonsa läpi ja olla oikeassa, ja se kontrolloi ihmisen käyttäytymistä saavuttaakseen tämän."
 
"Siis ego kontrolloi meitä kaikkia?"
 
"Yleensä, kyllä."
 
"Mutta siinä ei ole tolkkua. Eikö logiikka ja päättely olisi parempi vaihtoehto?"
 
"Yleensä, kyllä."
 
"Siis ihmiset sabotoivat itseään sivuuttamalla logiikan voidakseen tyydyttää egon tarpeen olla oikeassa?"
 
"Nyt tajuat sen!"

"Mutta …"
 
"Minun täytyy nyt oikeasti hoitaa kukkiani. Tämä on ollut hyvin nautittava vierailu, sinun pitäisi palata joku kertaa juomaan lisää teetä."
 
"Meillä ei ollut teetä …"
 
"Hyvää päivää."
 
Ja tämän myötä Egon Guru kääntyi ja alkoi lauleskella taas itsekseen, tanssien kukkakedon keskellä. Näppärä ei ollut oikein varma, mihin vaihtoehtoiseen todellisuuteen hän oli osunut, mutta hän päätti, että on parasta laskeutua vuorelta ja yrittää palata omaan maailmaansa. Mutta Guru oli oikeassa yhdessä asiassa: tätä informaatiota ihmisegosta ei ollut helppoa integroida. Joidenkin asioiden on parasta pysyä mysteerinä, ja on melkoinen tehtävä poisoppia jokin, erityisesti jokin niin perustavanlaatuinen kuin pyrkimys ymmärtää huonoja päätöksiä.
 
Näppärä oli matkalla kotiin melkoisen masentunut. Ihmiset oli pakko olla tehty jostain muusta kuin ahneudesta ja egosta. Jos se olisi koko kuva, edistyminen olisi sattumanvaraista, eikä mitään hyödyllisiä taitoja voisi koskaan käyttää. Mikä sotku!
 
Kun Näppärä kertoi tarinoita seikkailuistaan työtovereilleen, hän oli edelleen hukassa siinä, mitä tehdä tälle arvoitukselle. Onneksi ystävillä on yleensä vakaa ymmärrys ilmiselvistä asioista ja he osoittavat sen helposti. Front-n-Rearin nykyinen hallitsija oli tunnettu oveluudestaan ja olisi varmasti kiinnostunut tästä kalliista egopohjaisesta hankkeesta. Siis se oli sovittu … Näppärä Tulokas lähti käymään Sylvester Monetaarisen luona, tai Sly Rahan, kuten ystävät häntä kutsuivat.
 
Kovin moni ei saa henkilökohtaista audienssia Slyn luokse. Ei niin, että hän olisi liian kiireinen, enemmänkin hän oli vähän pelottava. Hän ei koskaan paljastanut, mitä hän oikeasti ajatteli – määrittävä tekijä oveluudelle ja bisnesvaistolle. Ja sen tietäminen, että Yritysahneuden Pahahenki vieraili säännöllisesti hallituksen kokouksissa, teki vielä järkyttävämmäksi Slyn kanssa puhumisen. Erityisesti yksin, kuten Näppärä Tulokas huomasi tekevänsä jälleen.
 
Näppärä koputti isoon tammioveen, sillä vaikka se oli auki (kuten oli tapana), se ei vaikuttanut toivottavan tervetulleeksi. "Tule sisään", Sly sanoi. "Istuudu, ole hyvä, ja kerro minulle, mitä mielessäsi on." "Saatan hyvinkin olla täysin mieletön", Näppärä ajatteli itsekseen. Mutta hän istuutui kohteliaasti suuren tammipöydän ääreen Slytä vastapäätä ja kertoi hänelle surkean tarinansa.
 
Sly kuunteli tarkkaan, muttei antanut koskaan mitään merkkiä siitä, mitä hän ajatteli. Tarinan lopussa Sly sanoi vain: "Kiitos huoliesi jakamisesta", äänessään lopullisuudentuntua. Näppärä lähti tuntien hyvin vähän toivoa, mutta tietäen, että hän oli ainakin kokeillut jokaista käytettävissä olevaa vaihtoehtoa elvyttääkseen maalaisjärjen horjuvan ja heikon kehon.
 
Viikoista tuli kuukausia, ja edelleen oli hyvin vähän uutisia kirkastamaan päiviä valmisteluosastolla. Sitten yhtenä päivänä ja hyvin odottamatta Sly ilmoitti, että hän kosiskeli melko vaatimatonta naista Indianassa. Tämä oli upea liitto Slylle ja kaikille Front-n-Rearin työntekijöille, koska tämä yhdisti heidän kuningaskuntansa yhdeksi tasavallaksi. Vain viikkoa myöhemmin LIDO palautettiin (pakolla) saksalaiselle, jolla oli voimakas aksentti.
 
Kukaan ei tiedä tarkkaan, mitä tapahtui Sir CC:lle tai vaikuttiko se lainkaan lopputulokseen. Puhuiko Sly järkeä hänelle? Voittivatko hänen aivonsa egon? Todistiko Jargonin Marttyyri, ettei LIDOSSA ollut lainkaan taikavoimaa? Mitä ikinä se olikin, se sai aikaan juhlan, kun lennonvalmistelijat olivat vihdoin vapaita tästä toimimattomasta ohjelmistosta. Pian sen jälkeen Sir CC lähti armollisesti asemastaan, toivottavasti oppineena melkoisesti ihmisistä, yritysahneudesta, omasta egostaan ja huonossa päätöksessä pitäytymisen hinnasta. Viimeisen tiedon mukaan hän oli matkalla vielä pidemmälle länteen kosiskelemaan nuorta neitsyttä.
 
Ja tämä on tarina siitä, miten lennonvalmistelijat pelastettiin LIDON epäkohdilta … ja siellä riemuitaan edelleen paljon.
 
-----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

< PrevNext >