HomeViestejäLissa Rankin15.7.2015 - Oletko ystävällinen?

15.7.2015 - Oletko ystävällinen?

OLETKO YSTÄVÄLLINEN?
 
Kirjoittanut Lissa Rankin (lissarankin.com)
15.7.2015
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine
 
Huomautus lukijoille: Olet ehkä huomannut (tai sitten ei), että edellisestä blogikirjoituksestani on melkein kaksi kuukautta. Aloitettuani bloggaamisen huhtikuussa 2009, en ole koskaan pitänyt siitä taukoa. Bloggaaminen on ollut tapa sulattaa kokemuksiani, sukeltaa syvälle henkiseen tutkimiseen ja integroida henkinen polkuni. Mutta tänä vuonna minulla on ollut vähemmän tarve blogata – ei siksi, ettei ole paljon kirjoitettavaa, vaan koska on ollut sisäistä vetoa hiljaisuuteen ja liikkettä vasemman aivopuoliskon kieliulottuvuudesta oikean aivopuoliskon sydänalueelle, missä sanat voivat olla joskus häiritseviä. Minun on tarvinnut myös tehdä sisäistä tilaa sulatellakseni joitain taianomaisia kokemuksia, joita minulle on tapahtunut ja joista kerron tulevassa kirjassani "The Anatomy of a Calling: A Doctor's Journey from the Head to the Heart and a Prescription for Finding Your Life's Purpose". (Voit ennakkotilata sen sivuiltani, jos se kutsuu sinua.) Toisaalta tämän päivän blogi on kuplinut ympärilläni. Kuten aina, kiitos siitä, että välität kirjoituksistani ja sallit minun auttaa sinua tuntemaan paremmin oman todellisen itsesi. Minusta tuntuu, että lisää blogipostauksia kuplii melko pian, joten pysy kuulolla!
 
Olen aina ihaillut ihmisiä, jotka ovat poikkeuksellisen ystävällisiä, muttei minusta ole koskaan tuntunut, että olisin itse välttämättä erityisen ystävällinen ihminen. Fiksu, lahjakas, hyvin koulutettu, inspiroiva – ehkä. Mutta ystävällinen? Joskus olen, joskus en. Luulen, että sieluni kaipaa ystävällisyyden ilmaisemista useammin, joten olen huomannut pohtivani ystävällisyyttä eräänlaisena kuukauden meditaationa.
 
Mitä ystävällisyys on?
 
Mitä merkitsee olla ystävällinen?
 
Onko tapaa olla ystävällinen myymättä ydinolemustaan?
 
Mikä rakkauden ja ystävällisyyden ero on?
 
Olenko ystävällinen?
 
Kuka on ystävällinen minulle?
 
Voisinko olla ystävällisempi toisille?
 
Voisinko olla ystävällisempi itselleni?
 
Tällaisia kysymyksiä on pyörinyt sisälläni viime aikoina.
 
Mitä ystävällisyys on?
 
Minusta ystävällisyys on väheksytty arvo kulttuurissamme. Meillä on tapana arvostaa älykkyyttä, karismaa, kylmäpäisyyttä, taitoa, inspiraatiota, kauneutta ja muita kirkkaasti säihkyviä ominaisuuksia, jotka voivat säteillä myös mitä narsistisimmista yksilöistä.
 
Mutta entä ystävällisyys? Ystävällisyys on hiljaista. Se leijuu usein tutkakatveessa. Ystävällisyys ei vedä huomiota puoleensa. Ellei joku satu vangitsemaan aitoa ystävällisyyttä videolle, ystävällisyys ei välttämättä vedä paljon huomiota internetissä. Kenties ystävällisyys on vielä tehokkaampaa tarjottaessa anonyymisti.
 
Mitä ystävällisyys on? Se ei ole, mitä ehkä luulet. Ystävällisyys voidaan sekoittaa ihmisten miellyttämiseen ja hyväksynnän etsimiseen, joka ei ole sama asia kuin aito ystävällisyys. Ystävällisyys on rakkausimpulssi. Ihmisten miellyttäminen ja hyväksynnän etsiminen ovat pelkoimpulsseja. Silloin kun myymme omat tarpeemme voidaksemme tehdä kivoja asioita toisille, katkeruutemme kasvaa emmekä ole ystävällinen itsellemme. Ystävällisyydessä ei ole kyse itsekkyydestä ja tunteettomuudesta, muttei myöskään omien tarpeidensa ja halujensa uhraamisesta voidakseen tehdä toisista ihmisistä onnellisia oman onnellisuutensa kustannuksella. Aito ystävällisyys tuntuu yhtä hyvältä sen antajalle kuin saajallekin.
 
Ystävällisyys kumpuaa rakkaudesta, mutta rakkaus on sisäinen tunne. Ystävällisyys on käyttäytymistapa. Se on rakkautta toiminnassa. Sanot ehkä rakastavasi toista, mutta ystävällisyys puhuu vähemmän ja tekee enemmän. Ystävällisyys syntyy rakkausimpulssista, kun se vastaa intuitiivisesti toisten tarpeisiin. Ystävällisyys helpottaa toisten kärsimystä ja lisää iloa maailmaan.
 
Vedätkö puoleesi ystävällisiä ihmisiä?
 
Minulla on taipumusta oppia sieluoppituntini vaikean kautta, joten uskollisena tavoilleni minulla on ollut aiemmin taipumusta vetää puoleeni epäystävällisiä ihmisiä. Mutta kun olen oppinut erottelukyvyn hienon taidon (erottelukyky, ei tuomitseminen, sallii sisäisesti määritellä, kenet päästää sisäpiiriinsä), ystävällisyydestä on tullut yksi ydinarvoni. On monia ihmisiä, jotka saattavat tehdä sinuun vaikutuksen lahjoillaan, taidoillaan, karismaattisella persoonallaan, älykkyydellään ja magneettisuudellaan, mutta ovatko he ystävällisiä? Miten he kohtelevat ihmisiä, jotka palvelevat heitä ravintolassa tai hotellissa? Ottavatko he toisten ihmisten tunteet huomioon tehdessään päätöksiä? Näkevätkö he erityistä vaivaa tehdäkseen anteliaita ja suloisia tekoja? Ovatko he ystävällisiä ja rakastavia itselleen?
 
Sisäinen erottelukyky sallii sinun olla hurjan rakastava pelkäämättä, että toiset käyttävät hyväkseen ystävällisyyttäsi. Vastauksena yhteen Facebook-postaukseeni Susan Graf Burlingame kirjoitti: "Kun on oppinut asettamaan rajat, antamisessa ei ole enää kyse ihmisten miellyttämisestä tai hyväksynnän etsimisestä. Olen aina ollut luonnostaan ystävällinen ihminen, mutta motiivini eivät ole aina olleet harmoniassa sieluni kanssa. Terveiden rajojen myötä voin olla ystävällinen koko päivän, joka päivä pelkäämättä, että siihen liittyy jokin motiivi."
 
Erottelukyvyn käyttäminen
 
Ollaksemme ystävällinen toisille, meidän täytyy ensin olla ystävällinen itsellemme. Kun lupaamme olla ensin ystävällinen itsellemme, voimme olla ystävällinen kadottamatta itseämme tai uhraamatta itseämme. Silloin kun tiedämme, että voimme luottaa antavamme vain silloin, kun meillä on varaa antaa, ja luovamme lempeän ja tuomitsemattoman etäisyyden epäystävällisiin ihmisiin, voimme olla ystävällinen rajoittamatta. Voimme antaa odottamatta vastavuoroisuutta. Voimme avata sydämemme ja antaa ystävällisyyden virrata lävitsemme, kun rakkaus virtaa lävitsemme antaen runsauttaan meille ja ylitsevuotaen toisiin kuluttamatta meitä vähääkään.
 
Silloin ystävällisyydestä tulee itsestään välittämisen ja itsensä rakastamisen sivutuote. Kun olemme ystävällinen itsellemme, olemme ystävällinen toisille ja vedämme usein puoleemme ihmisiä, jotka ovat ystävällisiä meille.
 
Hyväntahtoinen läsnäolo/olemus
 
Kirjassaan "Resurrecting Jesus" Adyashanti puhuu henkisestä polusta ja sen tuloksena olevasta itsen kuolemasta eräänlaisena ristiinnaulitsemisena ja henkiinheräämisenä. Rakastan hänen sanojaan ystävällisyydestä:
 
"Se mikä palaa elämään itsen kuoleman tuhkasta, on jotain hyvin yksinkertaista, mutta hyvin "purevaa". Tuosta paikasta ainoa asia joka jää tehtäväksi, on hyväntahtoinen läsnäolo maailmassa. En sano tätä siksi, että yksilö haluaa tai yrittää tehdä sen. Kaikki yritykset olla henkinen tai puhdas tai myötätuntoinen tai rakastavaa, kaikki tuo pyrkiminen on vain egon yritystä tehdä tai olla. Mutta kun kaikki tämä putoaa pois, ei ole kirjaimellisesti jäljellä enää mitään tehtävää – ei ole mitään elämän suuntautumista, jossa on järkeä, paitsi olla epäitsekkäästi ja hyväntahtoisesti läsnä. Tämä saattaa tapahtua suurella näyttämöllä, mutta se voi merkitä vain olemista hyväntahtoinen isoäiti tai äiti tai tytär tai poika tai yrittäjä. Sen ei tarvitse näytätä tietynlaiselta ja itse asiassa, henkiinherännyt tila voi näytätä hyvin normaalilta."
 
Pidän siitä – ajatuksesta, että on hyväntahtoisesti läsnä ystävällisyyden ruumiillistumana. Se saa minut ajattelemaan Hippokrateen valaa, jossa on ytimeltään kyse vahingoittamattomuudesta. Ystävällisyyden ytimenä on eräänlainen vahingoittamattomuus. Ensin, älä vahingoita. Kun puhdistamme pois sen, mikä ei ole aitoa ydinolemustamme, ja annamme itsemme olla rakkausastia, vahingoittamattomuus on sivuvaikutus ja ystävällisyys nousee tästä olemisen paikasta.
 
Ole ystävällisempi kuin on tarpeellista
 
Lastenkirjassa WONDER koulun rehtori haastaa oppilaansa "olemaan ystävällisempi kuin tarpeellista". Mitä merkitsisi olla ystävällisempi kuin tarpeellista? Mitä se merkitsisi sinulle? Mitä ystävällisiä tekoja voisit tehdä tänään? Minkä epäystävällisen teon voisit välttää tekemästä tänään? Miten voisit virittyä rakkaidesi tarpeisiin ja haluihin, jotta voit yllättää heidät ystävällisyydellä? Miten voisit koskettaa jonkun vieraan sydäntä? Miten sydämesi voisi avautua, jos uskaltaisit olla ystävällisempi kuin tarpeellista?
 
Kerro meille, mitä ystävällisyys merkitsee sinulle? Rakastaisimme kuulla ajatuksiasi.
 
Rakkaudella,
 
Lissa Rankin
  -----------

Viestiä saa vapaasti välittää edelleen.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.       

< PrevNext >